7 tips voor effectief gebruik van QR-codes

Oorspronkelijk bedacht om onderdelen in de auto-industrie te identificeren, inmiddels niet meer uit ons straatbeeld weg te denken: de QR-code. En dan niet alleen in de vorm van een corona-check. QR-codes kunnen en worden op heel veel andere plekken al langer ingezet. Wij geven je tips en tricks om QR-codes op de juiste manier in te zetten als handige communicatie tool.

1. Maak gebruik van dynamische QR-codes

Stuur je bijvoorbeeld een geprinte uitnodiging met daarop een QR-code? Dan zou je bij de kleinste wijziging direct alles opnieuw moeten printen. Met een dynamische QR-code hoeft dit niet. De link daarachter kun je namelijk makkelijk wijzigen. Scheelt weer ‘bomen’!

2. Meet scandata

Een dynamische QR-code is ook heel geschikt omdat je met alle scan-data meteen kunt kijken of je je kpi’s gehaald hebt. Vergeet dus niet om dit te monitoren en eventueel bij te sturen.

3. Maak gebruik van een Call-to-action(CTA)

Daarmee bedoelen we dus niet: ‘scan de QR-code’ maar vooral de CTA op de website waar de QR-code naartoe linkt. Zo kun je deze inzetten voor bijvoorbeeld: het maken van een directe boeking, de aanschaf van een product of voor leadgeneratie.

4. Maak je QR-code mobile friendly

Dat wil zeggen: houd rekening met leesbaarheid door bijvoorbeeld het logo niet te groot of juist te klein te maken waardoor de code niet meer scanbaar of leesbaar is voor een telefoon. Zorg daarnaast voor een goede mobile friendly landingspagina want de meeste mensen scannen QR-codes met hun mobiele telefoon.

5. Zorg voor een goed scanbare QR-code

Dit doe je door voldoende witruimte om de QR-code heen te laten waardoor je mobiele telefoon de code beter kan herkennen. Maak de code daarnaast niet in z’n geheel te klein want ook dan wordt deze lastiger om te scannen.

6. Zorg voor een korte URL

Gebruik geen ellenlange URL maar liever een shortlink.

Daarmee maak je de QR-code minder groot en hoeft er minder informatie in de code, waardoor deze sneller scanbaar is.

7. Test je QR-code

Het klinkt als een open deur maar test je QR-code. Test als je toch bezig bent direct op verschillende devices. Zo weet je zeker dat alles goed werkt en dat je op de juiste webpagina terecht komt.

QR-codes zijn all around! Lees ook meer over de voordelen van QR-codes en neem contact met ons op voor meer informatie over alle mogelijkheden.