Waarom gebruiken mensen nog wegwerp mondkapjes als deze zo slecht zijn voor ons milieu?

Uit onderzoek van de American Chemical Society komt de volgende inschatting naar voren: maandelijks zouden we wereldwijd 129 biljoen (dat is 129 met 12 nullen) mondkapjes gebruiken. Een groot deel daarvan is gemaakt van o.a. plastic dat na gebruik belandt in de natuur en in zee. Geen goede zaak als je bedenkt dat ook vòòr deze pandemie de hoeveelheid plastic die we gebruiken al een probleem was voor onze flora en fauna.

Dus, waarom gebruiken jij en ik nog wegwerpmaskers als er ook duurzame herbruikbare maskers beschikbaar zijn? We zetten de ‘beren op de weg’ op een rij en ontkrachten ze net zo snel weer.

1| “Katoenen mondkapjes zijn duurder.”

Dat klopt als je het vergelijkt met de wegwerp blauw-witte mondkapjes. Maar laten we eens een rekensom maken voor de langere termijn. Mondkapjes voor eenmalig gebruik die je bijv. bij Albert Heijn koopt zijn €4,99 voor 10 stuks. Dus: €0,50 per stuk. Een katoenen mondkapje kost zo’n €9,00 euro. Vertaal je dit naar 6 maanden dragen dan kost het dragen van wegwerp mondmaskers je ca. €90,- terwijl je het katoenen mondmasker kunt wassen en hergebruiken.

2 | “Ik was niet elke dag dus een herbruikbaar masker is niet handig.”

De meeste mensen maken geen hobby van ‘de was doen’ maar ten minste 1x per week moeten we toch wel een wasje draaien. Dus fair point; met één herbruikbaar mondkapje kom je niet heel ver. Heb je er 7 dan kom je er wel makkelijk! En nog is dit een stuk goedkoper dan de €90,- in het voorbeeld hiervoor.

3 | “Een stoffen mondkapje sluit niet goed aan op het gezicht.”

Ik heb ze zeker gezien, slecht zittende mondkapjes door mensen zelf gemaakt van oud t-shirts of kussenslopen. En hoe slechter het mondkapje aansluit, hoe slechter het beschermt. Maar inmiddels duurt deze corona crisis ruim een jaar en is er aardig geïnnoveerd. Herbruikbare katoenen mondkapjes bevatten neusklemmen, zijn dubbellaags en bevatten plooiing en de juiste elastieken om goed aan te sluiten.

Natuurlijk belandt niet ieder mondkapje voor eenmalig gebruik in de natuur en gooien mensen ze ook wel eens netjes in de vuilnisbak. Maar is het zo erg om een beetje meer na te denken over de consequenties voor ons milieu als het gaat over het gebruik van mondkapjes? Ik denk het niet. Want duurzaam leven begint klein en begint bij jezelf.

mondkapjes-met-logo