Hot topic: de mondkapjes discussie

Onze premier heeft gisteravond krachtig ons land toegesproken en gepleit voor het nastreven van de regels zoals het gebruik van mondkapjes. Een controversieel onderwerp inmiddels. Het verplichten van mondkapjes is voor sommige mensen de normaalste zaak van de wereld, anderen vinden het absurd dat dit hen ‘wordt opgelegd’. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

Het verplicht dragen van mondkapjes

We wisten al enige tijd dat er zaken zouden wijzigen in ons land. Reizigers in het OV moeten vanaf 1 juni mondkapjes dragen en vanaf 5 augustus is er een mondkapjesplicht die geldt voor bepaalde drukke plekken zoals winkelgebieden. Een aantal horeca ondernemers zijn gestart met het verplicht dragen van mondkapjes. Of mondkapjes daadwerkelijk beschermen tegen de verspreiding van COVID-19 is volgens mij nog niet eenduidig uit onderzoek gebleken.

Uitingen over mondkapjes lopen uiteen

Maurice de Hond hamert naar mijn idee terecht op betere ventilatie op scholen en werkplekken. In zijn artikel verwijst hij naar onderzoek uit 1955 waaruit blijkt dat besmetting in grotere mate optreed door aerosoles en niet door ‘grotere druppels’ die we nu proberen tegen te houden met mondkapjes. Zijn advies: afschaffen die 1,5 meter samenleving en mondkapjes helpen alleen als er een goede filter in zit. Het RIVM heeft inmiddels ook een onderzoek gepubliceerd waarin het belang van ventilatie wordt aangetoond. Daarnaast las ik een artikel van Hans Janssen van DenkProducties waarin hij vindt dat het gedrag van mensen onderling anders wordt door het dragen van mondkapjes. Dat zorgt volgens hem voor het bewuster 1,5 meter afstand houden. Zijn conclusie: of de mondkapjes nu werken of niet, ze dragen in ieder geval bij aan oplettender gedrag. Daar kan ik me in vinden.

Een gefundeerde mening vormen

Het blijft lastig, we laten ons informeren door Mark Rutte en zijn OMT. We horen berichten uit de media en lezen artikelen van bekenden. Vorm daar maar eens een mening over. Feit blijft: het virus verspreid zich. En als wij die verspreiding kunnen verminderen door het vele handen wassen, het houden van 1,5 meter afstand en het dragen van mondkapjes, laten we dat dan proberen. Een mondkapje laat in ieder geval zien dat je het risico op besmetting en besmetten wilt verkleinen. Een mooie boodschap om uit te dragen, voor zowel bedrijven als individuen.
Wat vind jij?
#mondkapjes #corona #veiligheid